Om min samling

Det hele startede i 1999, hvor jeg fik den ide at købe 2 øl hvergang jeg fandt en spændende øl. En til at drikke, og en til at stille op på hylden.

Det var før mikrobryggerier var begyndt at skyde op overalt, så smagsvariationerne mellem de danske øl var forholdsvis begrænsede og dette førte i starten til at jeg fik en del udenlandske øl.

Det gik forholdsvis langsomt med at samle øllene, og det gik egentlig mere eller mindre i stå, og da jeg flyttede hjemmefra blev øllene bare pakket sammen og stod og samlede støv.

I 2005 skete der dog det at jeg til Ølentusiasternes ølfestival blev opmærksom på at der var noget der hed Danske Ølsamlere. Her var det at et helt nyt univers af ølsamleri åbnede sig for mig. Her havde jeg gået og troet at jeg var den eneste (eller i hvertfald en af de eneste) der samlede på øl, men her blev jeg jo så klogere.

Jeg kunne også se at samlermønsteret jeg før havde brugt ikke var helt holdbart. Før havde jeg jo taget alt hvad der mindet om øl, men for at gøre samlingen mere speciel, blev jeg enig med mig selv om at tynde ud i min samling, og kun samle på bestemte bryggerier.

Efter at have tænkt lidt over sagen blev jeg enig med mig selv om at samle på fire bryggerier.

  1. Hancock – Fordi min far kommer fra Skive
  2. Ceres – Fordi min mor kommer fra Århus/Viby
  3. Thor – Jeg er fascineret af nordisk mytologi, og så har jeg et nostalgisk forhold til Thor
  4. Thisted Bryghus – Der er et eller andet der fanger mig ved dette bryggeri. Samtidig har jeg haft fornøjelsen af at møde/opleve deres meget karismatiske tidligere brygmester Peter Klemmesen. Derfor er de med på listen.

På dette tidspunkt består min samling af nogle hundrede øl, men efter at have sorteret fra så der kun var øl fra de fire bryggerier var jeg nede på kun at have ca 25 øl tilbage.
Herfra gik jeg i gang med at samle sammen. Her løb jeg desværre ret hurtigt ind i et pladsproblem, og derfor blev øllene samlet i kasser og på hylder hvor de stod i flere rækker. Jeg mistede desværre hurtigt overblikket over hvilke øl jeg havde og hvilke jeg ikke havde, så da vi flyttede til et hus hvor jeg rent faktisk havde plads til at have øllene til at stå som jeg gerne vil have dem til, fandt jeg ud af at ud af de ca 750 øl jeg havde samlet, så var ca 150 af dem dubletter. Da jeg fik styr på hvad der var af øl, og fik dem skrevet ind i en database samt fotograferet dem alle sammen endte det med at jeg havde ca 600 øl.

Samlingen vokser stille og roligt, og er primo december 2013 på 700 stk.