Opskrift på lækre boller

I dag fik jeg en ustyrlig lyst til at bage. Men hvad pokker bager man når man helst skal holde den slanke linje. Traditionelle kager og boller synes jeg er udelukket, da det normalt er mængden af fedtstof og sukker i dejen der afgør kvaliteten. (jo mere jo bedre).
Men hvad med en grahamsbolle… Det lyder da uskyldigt gør det ik? Det synes jeg så jeg gav mig i kast med at lave en portion bolledej.
Opskriften følger her.

Ingredienser:

  • 50 gram gær
  • 20 gram honning
  • 2 dl vand, lunkent
  • 1 dl kærnemælk
  • 2 dl minimælk
  • 20 gram fedtstof
  • 2 stk æg
  • 1 dl appelsinjuice
  • 350 gram Grahamsmel
  • 10 gram Lecithin Granulat
  • 1 tsk salt
  • 650 gram speltmel

Sådan gør du:

  1. Rør gær, vand og honning sammen.
  2. Tilsæt mælk, kærnemælk, fedtstof, æg, appelsinjuice, salt, lecithin granulat og rør godt rundt
  3. Tilsæt Grahamsmel og spelt.
  4. Rør sammen til dejen har den rette konsistens, og stil den til hævning i 20-30 minutter (afdæk med viskestykke).
  5. Form bollerne, lad dem hæve i 10-15 minutter inden de kommer i ovnen. Pensel bollerne med vand,kaffe, eller æg (helst sidstnævnte).
  6. Bag bollerne ved 200 grader (varmluft) i ca 10-12 minutter.
  7. Spis til du skammer dig (det sker hurtigt, hvis du arbejder på at tabe dig 😉 )

Da jeg lavede dejen, vejede jeg alle ingredienserne og fandt ud af energi indholdet. Det ledte mig frem til at hele portionen indeholder 4063kCal. Da jeg fik 29 boller kom hver grahamsbollerne til at indeholde ca 140 kCal pr bolle. Det er umiddelbart ikke særlig optimalt, da man jo hurtigt får spist 2-3-4 stykker hvis man er sulten eller hvis de faktisk smager godt.

Her er lige et par tips til opskriften.

  • Tip 1: Jeg tror egentlig godt du kan skippe fedtstoffet. Du sparer 144 kCal (ca 5 kCal pr bolle).
  • Tip 2: I stedet for kærnemælk kan du bruge almindelig mælk. Jeg læste bare en gang et sted at når man bruger grahamsmel, så hjælper det maven med fordøjelsen at bruge kærnemælk.
  • Tip 3: Kan du ikke tåle mælk (havde selv det problem som dreng), så kan mælken erstattes af vand. Det giver en lidt anden konsistens, men slet ikke ringe. Og så sparer man også ca 220 kCal.
  • Tip 4: Lecithin granulat kan sagtens udelades. Det er et specielt fedtstof som i følge nogen har nærmest gudommelige egenskaber. Læs mere på WikiPedia
  • Tip 5: Appelsin juice kan faktisk også sagtens spares væk. Det er ca 40 kCal. Men det er med til at give bollen lidt smag og så giver det også bollen en lidt “svampet” konsistens.
  • Tip 6: Spelt er en meltype, der giver en bedre mæthedsfornemmelse. Lang teknisk forklaring kan du sikkert også finde på Wikipedia. Der er lidt her.
  • Tip 7: Hvis du kan lide bollen, men gerne vil prøve noget andet, kan du prøve at bruge andre meltyper. Jeg vil gerne høre fra dig hvis du finder på noget spændende.

Da jeg skulle beregne hvor meget energi kunne jeg gøre det på to måder. Regne manuelt, eller lave et lille regneark, der klarede det for mig. Jeg valgte option nr to. Jeg har lagt det online lige her på krok.dk. Slå dig løs. http://krok.dk/kalorieregner.zip.
Lige nu indeholder regnearket denne opskrift, men du kan selvfølgelig bare skrive din egen opskrifter ind 🙂
Da jeg bruger OpenOffice er filen gemt i ods. Get used to it. OpenOffice kan gratis hentes på http://www.openoffice.org/. God fornøjelse med det hele.

PS. Jeg tror jeg har tabt mig lidt. Da jeg var på vægten fra start vejede jeg 102, nu står den på 101,3! Om det er væsketab eller fedt tab ved jeg ikke, men det ser da ud til at gå den rigtige vej. 😀
Og ja, jeg vejer mig om morgenen efter at have ladet vandet og inden jeg spiser morgenmad, jeg ved det godt 😉

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Mit liv, Slankeri og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *