Gramhamsbrød til morgenmad

På det sidste har vi her i familien lavet en ganske hyggelig tradition, der går ud på at vi får hjemmebagt brød med friskpresset juice til morgenmad i weekenderne.

Nu har jeg (med varierende succes) bagt et grahamsbrød i form et stykke tid ud fra en fri opskrift kun nedfældet i min hukommelse, og jeg besluttede at jeg ville prøve at skrive den ned. Både for at jeg kan få standardiseret resultatet lidt, samt dele dette med hele verden. Jeg ved godt at der findes mange lignende opskrifter på nettet, men hvis vi alle tænker sådan, så dør nettet lige om lidt (der skal hele tiden nyt til, thi evig stilstand er død).

Min tanke er her at jeg starter med en forholdsvis basisk opskrift, som jeg så med tiden har tænkt mig at rette til. Som nørden jeg er, laver jeg selvfølgelig versionsnumre på opskriften, hver gang jeg laver en ændring, samt en changelog, så man kan se, hvordan opskriften udvikler sig.

En lille sidste bemærkning er at blot fordi jeg kan lide at bage ikke betyder at jeg kender alle bagekunstens regler. Så hvis du som læser tilfældigvis skulle sidde og være udlært bager (eller bare kender nogle tips som jeg ikke kender) og krummer tær over opskriften, så kan du efterlade en kommentar nederst på siden. Vi kan kalde det OpenGrahamsbrød 🙂

Opskrift på OpenGrahamsbrød i form. Version 1.1 (2012-04-20)

 • 4 dl. vand
 • 50 g. gær
 • 40 g. sukker
 • 1 dl. olie
 • 1 spsk. salt
 • 75 g. rugmel
 • 300 g. grahamsmel
 • 400 g. hvedemel
 1. Rør gæret ud i vandet
 2. Tilsæt sukker, salt og olie.
 3. Tilsæt Gramhamsmel og rugmel og rør det godt sammen
 4. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen under omrøring.
 5. Når alle ingredienser er blandet sammen, røres dejen sammen i ca 10 minutter. (røremaskine kan anbefales).
 6. Put dejen i en rugbrødsform (smurt eller med bagepapir)
 7. Prik dejen med en gaffel eller en kødnål.Undervurder ikke effekten af dette, hvis du skal have et lufttigt brød
 8. Stil dejen i køleskabet natten over (dækket til med et viskestykke)
 9. Bag brødet i ca 25 minutter ved 225 grader (IKKE varmluft)*

*) Det kan være at du skal bage mere, måske mindre. Det kommer an på hvor god/dårlig din ovn er, samt hvor i ovnen du placerer brødet. Jeg plejer at bage på nederste rille, men da vores ovn er i kategorien “ret dårlig”, skal jeg normalt bage brødet i dobbelt så lang tid som angivet i opskriften. Så prøv dig lige frem på dette punkt.

RELEASE NOTES

Version 1.0.1
Bugfix: Jeg havde glemt punktet: “Prik dejen med en gaffel eller kødnål”

Version 1.1
Før var opskriften 375 gram grahamsmel. Det er nu 300 gram grahamsmel og 75 gram rugmel

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Generelt og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.