Et farvel til Facebook

For noget, der ligner to år siden, tog jeg konsekvensen af en tanke som jeg har funderet over et stykke tid. Nemlig: Skulle jeg ikke tage og droppe min Facebook konto?

Jeg overvejede hvad jeg i grunden brugte Facebook til, og kom frem til at det primært var:

  • Rent tidsspilde
  • Relativt ligegyldige informationer og statusopdateringer.
  • Selv poste ca lige så ligegyldige opdateringer om børnetegnefilm.

Det er selvfølgelig meget hyggeligt at høre at person X har fået en hundehvalp, og at familien Y har familieforøgelse i vente. Den del af facebook er vel netop det der var hele tanken.

Men samtidig så synes jeg også bare at det virker så uendelig ligegyldigt at læse om hvor utilfredse folk er med et emne, eller hvordan folk lige får pudset samvitigheden af ved at lave en gruppe, poste et link om et emne, som de fleste i forvejen er i mod, hvorefter sagen bliver glemt igen. Et eksempel kunne være Kony – og min pointe bliver 100% understreget ved at du lige nu højst sansynligt tænker; hvem var det nu det var?

Dette skal så ses ved siden af den ret massive dataopsamling Facebook har gang i. Jeg gider ikke være total paranoiakeld om at min adfærd på nettet bliver tracket og misbrugt at store farlige firmaer, der kun vil tjene penge (jeg kan så lige sige at uanset hvor stort eller lille et firma er, så er firmaer grundlæggende kun interesseret i at tjene penge, ellers var der ikke noget firma), men omvendt er der bare et eller andet, der vender sig i mig når jeg tænker på at min færden på nettet er et produkt til videresalg mellem en masse parter jeg slet ikke kender. Så på dette punkt er jeg lidt gammeldags vil nogen nok sige.

Jeg ved godt at Google egentlig gør det samme, men der har jeg fundet et andet middel, der kan reducere mængden af den massive dataopsamling: AdblockerPlus, som er et plugin til din browser, der kan blokere reklamer. Herunder Google Ads og Facebook reklamer, som er en af måderne din adfærd bliver registreret.

Jeg vil sige at oplevelsen af at surfte rundt på nettet er blevet en noget anden oplevelse, når man ikke hele tiden væltes ned med reklamer, og jeg kan derfor kun anbefale en Adblocker (af den ene eller anden art). Kald mig bare et dårligt menneske. Jeg ved godt at reklamer er det der får internettet til at hænge sammen – og i sær for mindre sites. Men det ændrer stadig ikke på at reklamer på nettet for mig er et irritationsmoment af de større.

Så med andre ord, så er facebook tiden forbi for mig. Dagene og ugerne efter kontodeaktiveringen var en underlig tid. Blandt andet blev jeg bevidt om hvor naturligt, der var for mig liiiiige at kigge facebook. Jeg tror det må være ca samme fornemmelse en ryger oplever i tiden lige efter et rygestop. Rigtig mange gange tog jeg mig selv i at skrive f-a-c-e… i adresselinjen inden jeg kom i tanke om at jeg ikke “skulle den vej”. Rygeranalogi: Man stikker hånden i lommen og først når man har fået fat i pakken tænker man “nåååeh nej”.

Men nu her næsten to år efter, så ligger facebook så fjernt for mig at næsten helt har glemt at jeg faktisk havde en facebookkonto i ca 5 år.

Den genvundne “produktivitetstid” er så begyndt at gå på mere youtube* samt mere tid i køkkenet :-).

*som er ejet af google, som så alligevel høster en masse info om mig og min færden. Mission failed! Men i det mindste slipper jeg for at se hvad folk har spist til frokost.

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Generelt. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.