At få en Soekris i luften 1

Om dette er en guide ved jeg ikke, men det er i hvertfald en beskrivelse af min oplevelser igennem et af mine talrige projekter.
Jeg har fået nyt legetøj. En Soekris 4801-50. Hvis du ikke lige helt er med på hvad det er så er det en lille computer, der er forholdvis begrænset, og ikke har de store resourcer at diske op med. Du kan læse mere om den her.
Men hvad skal jeg så bruge sådan en lille ting ting. Jaeh. Den er primært lavet til netværk, og som man kan se (hvis man følger linket), så har den 3 ethernetporte. Så er den jo perfekt til at være gateway og firewall i mit lille hjemme net.

1 port til internet.
1 port til LAN.
1 port til DMZ (til min server).

Nu har jeg hardwaren på plads, men en computer er ikke meget værd uden software. Første step er et Operativsystem. Men hvad kører sådan en? Det er en 486 CPU så der skulle være rimelige chancer for at finde et operativsystem der passer. Mit naturlige valg faldte på OpenBSD. Jeg har længe været fascineret af OpenBSD da sikkerheden er i absolut højsæde, og så er det jo gratis. Men for at sige det lige ud, så har jeg ikke en skid ide om hvordan man installerer OpenBSD på en Soekris. Så jeg tyer til det bedste hjælpeværktøj jeg kender; Google.Ved at søge på Soekris og OpenBSD finder jeg frem til denne side.

Her læser jeg mig til at man skal starte med at have en spand der kører OpenBSD i forvejen, og så kopierer man de nødvendige filer over på et CF kort som man så putter i Soekris’en.
Min første problemstilling er at jeg skal have mig en computer at installere OpenBSD på. Umiddelbart har jeg ikke nogen ekstra computer, jeg lige kan bruge til det, og jeg vil være ked af at skulle begynde at installere OpenBSD på min Mac. Så slår det mig: Jamen jeg kan jo installere OpenBSD på min Mac via Parallels. Parallels er et program, der kan bruges til at køre forskellige operativ systemer under MacOS X. Smart.

For at komme i gang går jeg ind på OpenBSD og får hentet en installer til den aktuelle version, 4.1 (der kommer snart en 4.2).
Installerering af OpenBSD foregår ved at man downloader en fil på ca 5 MB, brænder den på en CD og booter op fra den. Her kører man så en installer, der installerer de komponenter man vælger. Det hele er beskrevet meget simpelt her.

Jeg vælger at køre installationen mere eller mindre slavisk efter guiden. Jeg fravælger dog de punkter, der har noget med grafisk interface at gøre. Det er lige som lidt meingsløst at bruge plads på det nu når installationen i sidste ende skal køre på computer der ikke har nogle muligheder for grafisk præsentation.
Nu hvor de rette moduler er valgt og jeg får skrevet done, begynder installationsprogrammet at hente fra det valgte ftp mirror. (jeg havde valgt at hente fra ftp.openbsd.dk).
Installeren bliver færdig. Jeg holder vejret og genstarter. Mon det virker? *vente vente*.. SUCCES. Den booter og efter et minuts tid står den velkendte Login prompt står klar. Jeg logger ind og ser mig lidt omkring.

For at lette arbejdet senerehen installerede jeg lige programmet wget. Så er det lidt lettere at hente ting på nettet.
OpenBSD har en smart funktion, der hedder pkg, der svarer lidt til Debians apt-get og Mac OS X’ Fink. (jajaja, jeg ved godt det ikke er det samme).

For at gøre brugen af pkg lidt lettere tilføjede jeg i filen ~/.profile følgende:
export PKG_PATH=ftp://ftp.openbsd.dk/pub/OpenBSD/4.1/packages/`machine -a`/
Nu kan jeg skrive pkg_add -i wget og wupti, programmet bliver hentet og installeret.

Indtil videre har jeg altså:

  • Fået en Soekris
  • Fundet ud af at jeg skal installere OpenBSD
  • Installeret OpenBSD
  • Installeret wget med pkg

Jeg føler mig nu klar til at gå i kast med den manual jeg havde googlet mig til tidligere.

Det vil jeg tage hul på når jeg vender tilbage med 2 del af det der ser ud til at blive en føljeton om

At få en Soekris i luften

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Nørderei og tagget , . Bogmærk permalinket.

1 Response to At få en Soekris i luften 1

  1. Pingback: Krok.dk | At få en Soekris i luften 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.