Bag en opskrift

Jeg bager jo ret tit, og normalt bager jeg aldrig efter en opskrift. Jeg gætter mig lidt frem og lige pludselig har jeg et eller andet der kan spises. Og en gang i mellem spørger folk om hvilken opskrift jeg har brugt og et par gange har jeg været udsat for at der bliver spurgt efter opskriften.
Da jeg skulle bage i dag tog jeg simpelthen konsekvensen og skrev ned hvad jeg puttede i skålen. Så nu vil jeg gerne dele opskrifterne med dig og alle i hele verden (der forstår dansk). Og det er sådan noget Open Source. Det vil sige at du må bruge opskriften lige så tosset du vil. Og du må ændre i den som du vil. Med andre ord; slå dig selv løs. Har du nogle forslag eller erfaringer du vil dele med mig og andre læsere skal du være velkommen til at droppe en besked.

Det her er opskriften på nogle grovbrød, der er alletiders til madpakker som alternativ til rugbrød. Listen af ingredienser er forholdsvis lang.

Ingredienser

 • 100 G Gær
 • 2 DL lunken vand
 • 12 G salt*
 • 50 G Sukker**
 • 100 G Smeltet Fedtstof (smør, margarine, olie)
 • 2 Æg
 • 50 G Knækkede Hvedekerner
 • 150 G Knækkede Rugkerner
 • 100 G Fuldkorns hvedemel
 • 200 G Grahamsmel
 • 50 G Havregryn
 • 100 G Rugmel
 • 600 G Hvedemel
 • 2 DL Kærnemælk
 • 1 DL Letmælk
 • 1 Æg til pensling

Fremgangsmåde

 1. Hæld vand op i en skål. Tilsæt gær og rør rundt.
 2. Tilsæt herefter æg, salt, sukker, mælk og kærnemælk. Rør godt rundt igen.
 3. Tilsæt alle de forskellige mel og korntyper undtagen hvedemel. Rør atter en gang rundt.
 4. Tilsæt hvedmelet under omrøring til dejen har den rette konsistens. Dejen skal ikke være lige så tør som almindelig lyst brød, da det færdige brød vil blive lidt tørt.
 5. Kontroller at du har tilsat alle ingredienser.
 6. Stil dejen til hævning, og tag opvasken. Tag eventuelt en kop kaffe (tidsforbrug: 30-45 minutter)
 7. Form brødet – Kan både formes til boller eller flutes. Kan sikkert også laves til ét eller to store brød, men ikke afprøvet
 8. Pensel brødene med æg og lad dem hæve i 10-15 minutter
 9. Bag hele herligheden i ca 15 minutter ved 200 Grader

* = Min erfaring siger at nogen gerne vil have lidt mere salt og andre gerne vil have lidt mindre. Prøv dig frem.
** = Der kan i stedet for sukker også bruges, honning eller sirup.

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Generelt, Mit liv og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.