Kunstens mange aspekter

Det var egentlig bare at jeg lige skulle hjem til mine forældre og låne en fladskærm, da min mor nævner at i Galleri Gram Huse var en fernisering med en der hedder Finn Grabowski. For mange er det en der hedder Finn Grabowski, men for mig er det Finn fra MacØstjylland. Orv, der kan man bare se. Jeg vidste han var arkitekt, men jeg vidste ikke han var kunstner med malerier og det hele. DET måtte jeg lige ned og se. Min første udfordring var at finde Galleri Gram Huse, for selvom jeg har boet i Stilling/Gram i snart tre år har jeg ingen ide om hvor det galleri ligger. Med lidt hjælp fra dgs.dk fandt jeg dog ud af at et ligger næsten nede i Skanderborg. Ind i bilen og afsted. Jeg ankommer og får en venlig velkomst af en flink kvinde (fik ikke lige navnet på hende), der gav mig et stykke papir hvor alle malerierne var listet med numre og titler, og så fik jeg skænket et glas rødvin op, og så kunne jeg gå rundt og se lidt på sagerne. Jeg har aldrig været så god til det med malerier og se hvad det ligner. Men jeg var nu alligevel imponeret. Jeg kunne se at han har en forkærlighed for malerier med kontraster. Altså ikke med farverne, men det der er på maleriet. Et eksempel var et kolonihave hus i fri natur, med en stor havn i baggrunden (landlig idyl vs industrien), og der var et par stykker mere.
Jeg blev dog mest grebet af to bestemte malerier.

1. Et maleri af Vejle Fjordbroen. Den var dog ikke helt færdig så bilerne kørte ud over kanten. Med andre ord: Vi er på vej ud over kanten i høj fart. Og så var der lige et danebrogsflag for at minde os om vores rødder!

2. Et maleri af et vandfald med en kvinde der sidder ned og fire mænd der står og kigger på. Jeg ved ikke helt, men jeg tror det er meget normalt at når man ser en kvinde og nogle mænd at man tænker…. Jomfru maria og de tre vise mænd. Jeg ved dog ikke helt hvem den sidste mand skulle være. Men det gav alligevel mening i mine øjne. Især med vandfaldet. Vand = Liv. Liv fra oven = et eller andet guddommeligt.
Efter at have studeret billedet kom jeg til at tænke på Kong Arthur. Hvor kvinden er ‘lady of the lake’, der gav Arthur sværdet Excalibur. Og de fire mænd er så Arthur plus følge. Efter at have studset over det vil jeg så gerne høre fra Finn selv hvad han havde tænkt. Det viste sig at være Den lille havfrue han havde tænkt på. Og de fire mænd var turister, der stod og rakte ud efter hende. Så her kan man se at der kan findes mange fortolkninger af den samme ting. Og det er vel egentlig det der er det firnurlige ved kunst 🙂

Der var også mange af de andre malerier jeg var vilde med, og alt i alt var jeg ret imponeret over Finns værker.
Hvis du er interesseret i at se nogle af Finns værker, kan de ses på finngrabowski.dk
Egentlig kunne jeg godt finde på at købe et af hans værker, for jeg synes sgu de var gode, men et par ting afholder mig. Først og fremmest prisen på 15000 pr maleri. Jeg ved godt det er normal prisen for sådan nogle malerier, men 15000 er dælme mange penge for en overkonstabel som mig. Og så er der lige en anden faktor, der gør sig gældende. Hvor pokker skulle jeg have dem til at være. I min stue på 15 kvm?… Nah, rummet er jo alt alt for lille til sådanne store malerier. Men når jeg en gang får en kæmpestor entré, så kan det komme på tale. 🙂

Det var vist dagens ord. Mon ikke jeg skulle finde min iPod og gå mig en aften tur

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Generelt, Mit liv, Musik og kultur og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.