Kunsten at nyde kaffe

På det sidste har jeg tænkt en del over at mange går rundt i verden og drikker kaffe, men vel egentlig ikke nyder kaffen. Og det synes jeg er lidt synd, da kaffe jo er sådan en dejlig drik. Så jeg synes da i grunden lige jeg vil skrive mig en lille ‘manual’ om hvordan man NYDER sin kaffe. Men husk at det nødvendigvis ikke er den perfekte recept for dig, for vi er jo forskellige, og der findes ikke én rigtig måde at gøre det på. Så skal vi kalde denne beskrivelse ‘Kaffe i følge krok’.

For at nyde en kop kaffe synes jeg, at der overordnet er fire ting man skal tage hensyn til.

1. Stedet
Ja, jeg synes absolut at stedet er alfa omega for hvor godt kaffen kan nydes. Hjemme er altid et godt sted. Kaffen er bare bedre hjemme. Mindre kan jo også gøre det. En kaffebar er oplagt, men som bevist før (på baresso) så er stedet ikke perfekt bare fordi der står Kaffebar over døren. Men det skal altså være et sted hvor du føler dig godt tilpas. Et sted du kan slappe af. Så stedet er altså en variabel der er meget forskellig fra person til person.

2. Tid/Planlægning
Du må ikke have travlt! Du skal have al tid i hele universet til din rådighed. Dette er dog sjællent praktisk muligt, så hvis du bare kan sikre dig en halv times tid, burde der også være tilstrækkeligt. Men man skal ikke have nogle vigtige gøremål senere på dagen. Du skal have mulighed for at koble af. Nydelsen bliver ikke optimal før du har mulighed for at tænke på ingenting. Ikke dermed sagt at du SKAL tænke ingenting.
Rent planlægningsmæssigt så synes jeg ikke man direkte skal planlægge det. Man skal nok mere tænke: “Jeg kunne da godt drikke en kop kaffe”, og ud fra det se om man kan opfylde forholdene til at nyde kaffen.

3. Stemningen/selskabet
Stemningen på stedet man er, skabes ofte af det sanseintryk man får via ørerne, altså lyden og ikke mindst lydniveauet.
Igen er dette en variabel med et stort spænd. Personligt foretrækker jeg at, når jeg drikker kaffe for mig selv, at der er en stille og dæmpet baggrundsmusik. Hvis man selv har mulighed for at bestemme musikken, så gør følgende. Find et eller måske flere stykker musik, der, når du hører det, giver dig fornemmelsen af at din hjerne bliver til en flydende masse, og begynder at flyde ud af ørene, og hør så dette musik, når du skal nyde din kaffe. (Hvis der rent faktisk begynder at dryppe hjernemasse ud af ørene, stop da øjeblikligt, og søg læge).
Find et lydniveau, som du føler er passende
Men sommetider så er det da også fantastisk at drikke kaffe hvis der er så stille at det eneste man kan høre er blodet der løber forbi trommehinden! (Ja, den er god nok, så stille kan der godt være!)
Selskabet. Jaeh, nydes IKKE afkølet og i godt selskab. Det er selvfølgelig et hit at drikke en kop kaffe sammen med venner, familie, kone eller kæreste. Så jeg vil sige at man kan drikke kaffen alene eller sammen med andre, med lige godt resultat. Prøv dig frem.

4. Selve kaffen.
På en eller anden måde så er selve kaffen vel egentlig også væsentlig at have med i denne sammenhæng. Endnu en gang er vi inde på noget meget individuelt, smagen på kaffen. Personligt kan jeg godt lide Café Noir og Merrild 103, men vælg den kaffe du bedst kan lide! Hvis du selv står for brygningen er det også her vigtigt at man tager sig tiden til at få den lavet ordentlig. Brug tid på at dosere rigtig mængde vand til rigtig mængde bønner, så kaffen bliver præcis som du kan lide den. Og nyd også selve kaffebrygningen. Føl at du giver en del af dig selv, når du brygger den. Om det er stempelkaffe, madam blå kaffe, eller almindelig kaffemaskine er vel egentlig underordnet. Bare giv tid!

Nu vil jeg så mene at du har været igennem de vigtigste forudsætninger for at kunne nyde en kop kaffe. Du er nu klar, du har koppen/kruset foran dig, du sidder behageligt, og du er afslappet, og generelt har du det bare rart. Kig på kaffen lidt, nyd synet lidt, duft til den, lad din næse forklare alle dine smagsløg at nu er det tid til kaffe.
Når du føler at du er klar tager du en lille mundfuld kaffe. Har den lidt i munden inden du synker. Virkelig smag på det, fornem de forskellige nuancer i smagen. Om det er noget du kan lide eller det måske kan blive bedre næste gang. Der er ingen der griner hvis du lukker øjnene. Men husk du skal heller ikke koncentrere dig om det. Det skal komme helt naturligt, for hvis det ikke kommer af sig selv og du skal til at tænke alt for meget over det, så er alle de indledende forberedelser jo spildt. Når du har taget den første mundfuld og føler du er klar til en ny omgang, så skyl lige munden i lidt koldt vand. Ikke noget med et helt glas vand, bare lige til at fjerne smagen af kaffe. Så er du klar på ny.
Under hele seancen skal du ikke tænke på noget specielt, men på den anden side, så nu hvor man er afslappet, og er ‘klar i hovedet’ hvorfor så ikke tænke lidt på nogle af de ting man måske ikke har så meget tid til i hverdagen. Selv kan jeg da godt lide at sidde og tænke lidt over de tunge tanker her i livet. Hvis det er på en kaffebar kan jeg godt lide at kigge på de andre kunder, eller dem der går forbi ude på gaden. Tænke lidt over hvem de er, hvor de kommer fra, hvorfor de mon har travlt osv osv.
Men husk igen at på intet tidspunkt må noget af dette være noget pålagt man gør for at nyde kaffen. Så bliver det hele bare et spil for galleriet, og så forsvinder formålet, nemlig at NYDE kaffen.
Når du er færdig med at drikke kaffen, så giv dig lidt mere tid til at nyde fornemmelsen. Kaffe i maven, og en dejlig oplevelse rigere!
Sid lidt og nyd det hele. Nyd stilheden, nyd stemningen, nyd solen der skinner, fuglene der synger. Nyd livet!
For når det kommer til stykket, så at nyde kaffe er (for mig) det at nyde de små ting i livet. De små ting der gør livet stort! 🙂

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Kaffe og tagget . Bogmærk permalinket.

1 Response to Kunsten at nyde kaffe

  1. GenoDK skriver:

    Kanont – man får den vildeste lyst til kaffe hver gang man læser herinde.

    Jeg må give dig ret i dine punkter. Det er jo utrolig vigtigt at det hele falder på plads og alla elementer spiller sammen.

    Lige for tiden er min bedste kop kaffe den jeg får om morgenen.
    Sætter kaffen over, læser lidt mails, og så henter jeg ellers min kop kaffe, finder mine smøger og så sætter jeg mig ud på terrassen og nyder morgenduggen og den stilhed der nu er klokken 5.45 om morgenen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.