Endnu en opskrift

I lang tid har jeg prøvet at bage rugbrød, men det er aldrig blevet en videre success. Enten bliver det en tør omgang eller også så bliver det en tung omgang.
Men nu tror jeg sgu jeg efterhånden har luret det. Jeg fik en opskrift af Pia (en af mine kolleger) og Peter (en anden kollega, der bor i USA) ville gerne være afprøve opskriften. Så her bringes opskriften, der venligst er leveret af Pia 🙂

  • 300 g knækkede rugkerner
  • 2½ dl vand
  • 25 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 1 spsk. Sirup
  • 1 spsk. Groft salt
  • 200 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  1. Hæld rugkernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad kernerne stå ca. 1 time.
  2. Smuldr gæren i en røreskål, hæld kærnemælk på og rør gæren glat. Tilsæt sirup, salt og rugkerner.
  3. Her snød jeg og satte på køl natten over. Det blev det jo faktisk til surdej af. Men overnatningen i køleskabet er ikke en del af den officielle af opskriften.
  4. Rør dernæst rugmel og hvedemel i dejen til en tyk, grødagtig konsistens.
  5. Fordel dejen i to smurte 1 l forme og lad dem hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. ca. 2 timer.
  6. Glat overfladen med lidt vand og bag rugbrødene ved 175 grader på nederste rille i ca. 1½ time. Her skal man lige være påpasselig. Allerede efter en time havde brødet en temperatur (kan man her tale om kernetemperatur) på 94°. Jeg hørte fra en erfaren rugbrødsbager at brødet burde være færdig, når kernetemperaturen er 90°. Så et stegetermometer  er nok bedre end et ur.
  7. Lad brødene afkøle lidt i formene, før de vendes ud og afkøler på en bagerist.

Så er der lidt at gå i gang med hvis man har lyst til at bage brød.

Hvis nogen prøver nogle afvigelser så stiller jeg gerne nedenstående kommentar felt til rådighed for dokumentation! 🙂

Om Lenny Andersen

Jeg er så glad i dag!
Dette indlæg blev udgivet i Generelt og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *